
Siguranta alimentara si suplimentele nutritive pe baza de Aloe vera
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi Intr-o lume tot mai chinuita de foame cand peste 830 mil. de oameni nu au asigurat minimum de subzistenta, iar bolile generate de aliment si alimentatie au atins cote de neimaginat (maladii cardiovasculare si proliferative, toxiinfectii si alergii alimentare, obezitate, diabet, guta etc.), comunitatea internationala prin organismele de specialitate FAO - OMS au decis urmatoarele, in scopul asigurarii SIGURANTEI ALIMENTARE IN CONTEXTUL NOULUI CONCEPT "DE LA FERMA PE MASA":
- Extinderea si aprofundarea studiilor privind VALOAREA NUTRITIVA si BIOLOGICA ale alimentelor (ex. mancam fara sa ne hranim);
- Utilizarea corecta si formarea prin educatie a unor comportamente alimentare sanatoase in functie de conditiile de viata si de munca a grupelor de consumatori (ex. suntem ceea ce mancam);
- Prevenirea bolilor determinate de o ALIMENTATIE NESANATOASA;
- Prevenirea consumului de ALIMENTE INSALUBRE sau POLUATE;
- evaluarea riscurilor si prevenirea imbolnavirilor generate de succesele biologiei moderne care au condus la aparitia organismelor MODIFICATE GENETIC (GMOs, microorganisme, plante, animale) prin tehnicile ingineriei genetice.
PRINCIPALELE CATEGORII DE ALIMENTE DISPONIBILE
1. Dupa provenienta materiilor prime
ALIMENTE CONVENTIONALE
* provin din materii prime agroalimentare obtinute in SISTEMUL AGRICULTURII INTENSIVE care utilizeaza pesticide, ingrasaminte chimice, procesarea lor se realizeaza cu aditivi alimentari naturali sau de sinteza, adjuvanti organici sau anorganici;
ALIMENTE MODIFICATE GENETIC (NOVEL FOOD)
* provin din materii prime agroalimentare, microorganisme, plante, animale MODIFICATE GENETIC (GMOs, OU 49/2000):
- cartof BT
- Soia Round Up Ready
- Porumb BT
- Legume rezistente la maturare.
* sunt procesate utilizand aditivi alimentari de sinteza sau naturali, adjuvanti organici sau anorganici.
ALIMENTE ECOLOGICE, ORGANICE, BIOLOGICE
SE INSCRIU PERFECT IN CONCEPTUL "DE LA FERMA PE MASA" (OU 34/2000)
- PROVIN DIN MATERII PRIME AGROALIMENTARE OBTINUTE IN sistemul agriculturii ecologice care NU utilizeaza ingrasaminte chimice, pesticide de sinteza, organisme modificate genetic si nu sunt procesate cu aditivi de sinteza (Aloe Vera Gel).
2. Dupa aspecte functional-nutritionale
ALIMENTE FUNCTIONALE - NUTRACEUTICE
Alimentele functionale reprezinta "orice aliment sau component alimentar care poate furniza beneficii pentru una sau mai multe functii tinta din organism, pe langa continutul adecvat de nutrienti traditionali cu efect semnificativ in imbunatatirea starii de sanatate sau in reducerea riscului de imbolnavire", definitie formulata de Institutul de Nutritie si Alimentatie SUA si adoptata in consens in 1999 si in UE.
Efectele asupra sanatatii se stabilesc utilizand ca elemente cheie BIOMARKERI in:
- LABORATOR EXPERIMENTAL;
- STUDII EPIDEMIOLOGICE.
Alimente prebiotice si probiotice (iaurt cu bifidobacterii si polifructozani)
Suplimente nutritive (complexe de vitamine, enzime, oligo-micro-macroelemente, fibre alimentare, proteine, acizi grasi, fitoestrogeni) (suplimentele nutritive FOREVER LIVING).
PRINCIPALELE SURSE DE RADICALI LIBERI
Surse interne generatoare de RL
* mitocondrii
* xantin oxidaza
* calea metabolica a arahidonatului
* procese inflamatorii
* fagocite
* reactii in care este implicat fierul (sau alte metale de tranzitie)
* peroxizomi
* procese ischemice
* efort fizic
Surse externe de RL
* fumatul
* radiatii
* medicamente
* anestezice
* ozon
* poluanti din mediul inconjurator
* raze ultraviolete
* pesticide
* solventi industriali
Exemple de tipuri de efect advers provocat de agenti chimici
- Modificari functionale:
* castig redus in greutate
- Modificari morfologice (altele decat cancerul):
* marirea unor organe
* leziuni histopatologice
- Mutagenicitate:
* modificari ereditare cu potential pentru a cauza cancer si anomalii fetale
- Carcinogenic:
* cancer
- Imunotoxicitate:
* sensibilizare (duce la hipersensibilitate sau alergie)
* depresie a sistemului imunitar (duce la susceptibilitate crescuta la infectie)
- Neurotoxicitate:
* modificari comportamentale, surzenie, tiuit in urechi etc.
- Efecte asupra reproducerii:
* fertilitate redusa
* embriotoxicitate (avort spontan)
* teratogenie (diformitati fetale)
* alte efecte asupra dezvoltarii
Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi